Blog

Μ. Βερέμης: Οι πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου γεννήθηκαν σε κρίσεις

Markos Veremis

Για την μεγάλη ανάπτυξη που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό startup οικοσύστημα, τις δυσκολίες στην χρηματοδότηση startups παγκοσμίως και την ευκαιρία για τις εταιρείες που πραγματικά αξίζουν, αλλά και τις… θετικές πτυχές του brain drain, μίλησε στο Capital.gr ο Μάρκος Βερέμης, Partner στη Big Pi Ventures, πρόεδρος και συνιδρυτής της Upstream και πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ. 

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Τα πρώτα deals του Big Pi II

Η Big Pi ανακοίνωσε στις αρχές του 2023 το δεύτερο fund της, το Big Pi II, ύψους 50 εκατ. ευρώ και, όπως αποκάλυψε ο κ. Βερέμης, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα δυο πρώτα deals. Συνολικά το μέγεθος υπό διαχείριση του πρώτου και του δεύτερου Big Pi θα είναι της τάξης των 125 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του πρώτου fund, το οποίο έκλεισε τον κύκλο του τον Φεβρουάριο, υλοποιήθηκαν 23 deals, με κάποιες από αυτές τις εταιρείες να τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά, όπως η tileDB, η Orfium, η Intelligencia και η Vivante. "Είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία του πρώτου fund. Βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί το deal flow ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας”, λέει ο κ. Βερέμης και συνεχίζει: 

"Έχουμε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση τέτοιων εταιρειών από Έλληνες της Αμερικής. Επειδή η Αμερική έχει γίνει μια πολύ ακριβή χώρα για να χτίσεις ομάδες προγραμματιστών, αλλά και ομάδες ιατρών, βιολόγων και αναλυτών, φαίνεται από τις 23 επενδύσεις μας ότι περισσότερες από τις μισές εταιρείες είναι από  Έλληνες που βρίσκουν ελκυστική την πιθανότητα να τους βοηθήσουμε εμείς να στήσουν μια εκτελεστική παρουσία στην Ελλάδα”.

Εκτός από την Αμερική, η Big Pi έχει επενδύσει σε εταιρείες από την Αγγλία (Navenio και Orthoson), ιδρυθείσες και οι δύο από Έλληνες καθηγητές της Οξφόρδης, ενώ παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα συγκέντρωση Ελλήνων και στην Ελβετία. Αντίθετα, προς το παρόν δεν έχει εντοπίσει κάτι ενδιαφέρον από Αυστραλία, αλλά είναι από τα μέρη που σίγουρα θέλει να εξερευνήσει παραπάνω. 

"Είναι σαφές ότι το brain drain είχε και θετικές πτυχές, με την έννοια ότι έφυγαν Έλληνες που απόκτησαν πολύτιμη εμπειρία σε μητροπόλεις της επιστήμης και αυτοί τώρα είτε επιστρέφουν στην Ελλάδα είτε θέλουν ένα κομμάτι της παραγωγής τους στην Ελλάδα”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βερέμης. 

Κοντά στα 10 δισ. η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος 

Ο κ. Βερέμης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στο κομμάτι των startups. Όπως τονίζει, τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να γίνει ο ΣΕΒ το ‘σπίτι’ όχι μόνο της μεγάλης βιομηχανίας, αλλά και των εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημών υγείας. "Μέσα σε 2-3 χρόνια, ένα 20% των μελών του ΣΕΒ είναι πλέον τέτοιες εταιρείες. Έχουμε ένα οικοσύστημα, η αξία του οποίου, ενώ πριν από 5 χρόνια δεν υπερέβαινε τα 500-600 εκατ. ευρώ, σήμερα ‘ακουμπάει’ τα 10 δισ. Η αύξηση αυτή είναι και σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να δημιουργούν τέτοιες εταιρείες. Πλέον υπάρχει ένα πνεύμα επιχειρηματικότητας που δεν υπήρχε πριν από 20 χρόνια. Πολλά άτομα τολμάνε πλέον να κάνουν κάτι δικό τους”. 

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει μπει σε έναν "ενάρετο” κύκλο που οδεύει -με μεγάλη καθυστέρηση- προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ποσοστό επί του ΑΕΠ που αντιπροσωπεύουν αυτές οι εταιρείες, που τείνει προς το 10%. "Ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ σε τομείς καινοτομίας αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει καινοτομία και σε πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις κι αυτό τελικά είναι δείκτης υγείας”. 

Στην Ελλάδα, το ποσοστό δεν υπερβαίνει αυτή την στιγμή το 2%, κάτι που δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, με την έννοια ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. "Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολύ μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας από την Ελλάδα. Και το όραμα του Big Pi είναι να βοηθήσει στο να δημιουργηθούν τέτοιες εταιρείες”.

Επίσης θετικό, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, είναι ότι ήδη υπάρχουν κάποιες εταιρείες που οδεύουν σε αποτιμήσεις 1 δισ. (όπως η Blueground), καθώς δείχνει ότι υπάρχει μια ανοδική πορεία εταιρειών που δημιουργήθηκαν πριν από 10 χρόνια και πλέον έχουν αρχίσει να είναι παγκόσμιοι παίκτες στους τομείς τους. 

Η… επανάσταση και η "biotech mafia”

Ως προς τους "τομείς” που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα, ο κ. Βερέμης αναφέρει πως κυριαρχεί η υγεία. "Προφανώς έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεν υπήρχε τίποτα προηγουμένως αλλά και με το ότι η Ελλάδα βγάζει πολλούς γιατρούς και βιολόγους. Επίσης, στο κομμάτι των STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), η Ελλάδα βρίσκεται στις 5 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως με κατά κεφαλήν αποφοίτους”.

Όπως τονίζει ο κ. Βερέμης, η σύζευξη ιατρών και βιολόγων από την μία πλευρά και computer scientists από την άλλη μπορεί να φέρει… επανάσταση. "Και αυτές οι επαναστάσεις σε χώρες που έχουν μείνει πίσω, δημιουργούν ευκαιρίες. Γιατί σε μια επανάσταση μπορείς να επαναπροσδιορίσεις τον ρόλο σου σαν χώρα”. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι λεγόμενοι "πατριάρχες” στον κόσμο της βιοτεχνολογίας είναι Έλληνες, όπως ο Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer), ο Στέλιος Παπαδόπουλος (Biogen), ο Νίκος Γαλακάτος (επικεφαλής των Βιοεπιστημών στην Blackstone). "Είναι μια ομάδα ανθρώπων που τους αποκαλούν ‘biotech mafia’ και είναι όλοι Έλληνες”. 

 

Διαβάστε περισσότερ εδώ

Join Innovative Greeks And help to scale up Greece’s innovation ecosystem for growth, jobs, and prosperity.

BECOME A MEMBER FIND JOBS